Single Blog Title

This is a single blog caption
Durata detasare - prelungire formular A1

Durata detasarilor. Detasari cu durate de peste 2 ani.

Regulamentul (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala statueaza principiul aplicarii legislatiei unui singur stat membru tuturor persoanelor susceptibile de a fi subiectul mai multor sisteme de asigurari sociale.

Art. 12 face referire expresa la persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru (statul de origine) si ulterior este detasata pe teritoriul altui stat (statul de destinatie).

In aceasta situatie, salariatul sau lucratorul independent detasat va fi supus sistemului de asigurari sociale al primului stat, dar numai daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
– durata previzibila a activitatii ce urmeaza sa fie prestata pe teritoriul celui de-al doilea stat membru sa nu depaseasca 24 de luni;
– sa nu fi fost trimis sa inlocuiasca o alta persoana;

Totusi, limita de aplicabilitate a sistemului de asigurari sociale al statului de origine poate fi extinsa pentru situatii bine intemeiate.

Daca se stie de la inceput ca activitatea desfasurata in strainatate se extinde pe o perioada de peste 2 ani, se poate solicita o scutire de la aplicarea legislatiei tarii de destinatie, ceea ce permite ca angajatul detasat sau lucratorul independent sa ramana asigurat in sistemul de securitate sociala din tara de origine, pe toata durata detasarii.

Scutirile difera de la caz la caz. Acestea trebuie fundamentate obiectiv, necesita acordul autoritatilor din ambele tari si sunt valabile pe o perioada determinata.

Aveti nevoie de Formulare A1? Completati formularul de mai jos si va contactam in maximum 24 de ore.

    Numele (obligatoriu)

    Adresa de email (obligatoriu)

    Telefon (obligatoriu)

    Atentionare: Datorita volumului ridicat de cereri nu vom putea prelua pentru o perioada limitata de timp solicitarile primite din partea PFA-urilor, Intreprinderilor Individuale precum si ale societatilor comerciale care au mai putin de 2 angajati.

    Un exemplu de fundamentare obiectiva a solicitarii de incadrare in exceptie ar putea fi situatia in care proiectul pentru care s-a dispus detasarea sa nu fi fost finalizat in termenul specificat in formularul A1 din cauza unor situatii neprevazute (boala, conditii meteorologice nefavorabile, livrari intarziate etc.). Intr-o astfelde situatie, se poate solicita (personal de catre lucratorul independent sau prin angajator, in cazul salariatului detasat) o prelungire a perioadei initiale dedetasare si, in consecinta, mentinerea sistemului de asigurari sociale initial, pana la finalizarea proiectului.

    In absenta scutirilor, salariatul detasat sau lucratorul independent poate ramane afiliat la sistemul de securitate sociala din tara de origine pentru cel mult 24 de luni. Daca se depaseste aceasta perioada, acestora le va deveni aplicabil sistemul de asigurari sociale al tarii gazda, iar obligatiile declarative si de plata vor fi cele reglementate de acest sistem. Astfel, pentru a putea continua prestarea activitatii in tara de destinatie, ulterior celor 24 de luni, salariatul detasat sau lucratorul independent va trebui inrolat in sistemul de asigurari al tarii de gazda, iar contributiile de asigurari sociale vor trebui platite dupa regulile acestei tari.

    Ca alternativa, practica a dezvoltat solutia intreruperii detasarii pentru cel putin 2 luni, ceea ce reseteaza calculul duratei detasarii si permite mentinerea aplicabilitatii sistemului din tara de origine.

    Pentru a obtine o prelungire, trebuie contactate autoritatile care au eliberat formularul A1, inainte de expirarea perioadei initiale de detasare.