A. Ce este formularul A1?
Formularul A1, numit si atestatul privind legislatia aplicabila este un document comunitar emis de autoritatea competenta a statului de origine al unui salariat detasat intr-un alt stat membru UE, care confirma faptul ca pentru salariatul in cauza este aplicabila legislatia de asigurari sociale a statului de origine, si, in consecinta, contributiile de asigurari sociale sunt retinute si achitate in statul de origine.
Formularul A1 se emite, mutatis mutandis, si pentru lucratori independenti care presteaza temporar servicii intr-un stat membru, precum si pentru persoanele care se incadreaza in situatiile de PLURIACTIVITATE.
Pe durata prestarii activitatii in strainatate, lucratorul sau reprezentantii acestuia trebuie sa fie oricand in masura sa prezinte autoritatilor din tara gazda Formularul A1.
Daca Formularul A1 nu va putea fi prezentat sau nu se va face dovada initierii demersurilor de obtinere a acestuia, autoritatile din tara gazda vor impune afilierea la sistemul de asigurari sociale al tarii gazda si plata contributiilor aferente in tara gazda.
Pe de alta parte, prezentarea Formularului A1 valabil, obliga autoritatile tarii gazda sa il recunoasca.
Aveti nevoie de Formulare A1? Completati formularul de mai jos si va contactam in maximum 24 de ore.
Daca doriti sa ramanei afiliat la sistemul de securitate sociala din tara de origine, veti avea nevoie de formularul A1 (fostul formular E101). Acesta va atesta, dumneavoastra si membrilor de familie pe care ii aveti in intretinere, continuitatea afilierii la sistemul de asigurari sociale din tara de origine, timp de maxim 2 ani.
B. Cand se solicita?
Principiul general aplicabil lucratorilor la nivel european este “lex locis laboris”. Acesta insemana ca legislatia aplicabila unui lucrator comunitar este aceea a locului unde acesta desfasoara activitatea.
Totusi, in anumite situatii foarte specifice, sunt admise exceptii de la regula aplicarii legislatiei locului unde este prestata activitatea:
- in cazul detasarii lucratorilor pentru o perioada determinata, intr-un alt stat membru;
- cand lucratorii presteaza in mod obisnuit activitatea in mai multe state membre;
- in situtia anumitor categorii de lucratori, precum functionarii publici;
Ori de cate ori suntem in situatia unei exceptii de la regula “lex locis laboris” este necesara solicitarea si obtinerea unui formular A1 care va atesta legislatia aplicabila cu titlu de exceptie.
C. Pentru cine se solicita?
Formularul A1 – atestatul privind legislatia aplicabila – se solicita pentru toti acei lucratori care desfasoara activitatea in afara statului de origine, sau, concomitent, in mai multe state, si pentru care nu se aplica legislatia statului unde presteaza activitatea.
Astfel de categorii de lucratori pot fi:
- salariatii DETASATI sa presteze activitatea intr-un alt stat membru;
- in toate cazurile de PLURIACTIVITATE – adica atunci cand un lucrator desfasoara simultan sau alternativ, activitati salariale si/sau independente, pe teritoriul sa doua sau mai multe state membre;
Pentru a face diferenta intre situatiile de DETASARE si cele PLURIACTIVITATE, criteriul determinant avut in vedere este durata pentru care activitatea este prestata in fiecare stat membru.
Situatiile de PLURIACTIVITATE sunt caracteristice anumitor categorii profesionale precum:
- personalul aeronautic civil navigant;
- soferi de tir;
- conducatori de tren;
- experti IT sau din alte domenii, care presteaza activitatea simultan sau alternativ pe teritoriul mai multor state membre;
- orice alte activitati care prin natura lor sunt desfasurate pe teritoriul mai multor state, concomitent sau alternativ;
D. Beneficiile formularului A1
Orice salariat al unui stat membru poate lucra in alta tara din UE pe o perioada scurta (maxim 2 ani), ramanand asigurat in cadrul sistemului de securitate sociala al tarii de origine.
Accesi situatie se aplica si persoanelor care desfasoara activitati independente.
Formularul A1 si normele privind detasarea au fost elaborate pentru a facilita situatia persoanelor care lucreaza in strainatate pe o perioada limitata de timp. Acestea beneficiaza de o simplificare a proceselor si formalitatilor administrative, astfel:
- Nu au nevoie de permis de munca;
- Nu trebuie sa obtina recunoasterea calificarilor profesionale; totusi, pentru anumite profesii, este necesara prezentarea unei declaratii scrise;
- Contributiile vor fi retinute si platite catre autoritatile din tara de origine;
- Beneficiaza de asigurare sociala in cadrul sistemului de asigurari sociale al tarii de origine;
- In tara gazda vor fi aplicabile normele locale, ceea ce inseamna, de exemplu, ca s-ar putea sa fie necesara plata pentru unele servicii care in tara de origine sunt furnizate gratuit; in consecinta este necesara o buna informare cu privire la diversele sisteme de securitate sociala din UE;
- In momentul in care intervine pensionarea, nu va mai fi necsara contactarea institutiilor de securitate sociala din tari diferite – institutiile din tara gazda nu vor fi implicate.
- Normele UE garanteaza aplicabilitatea asigurarilor sociale din cadrul sistemului de securitate din tara de origine, dar nu exista acte legislative aplicabile la nivel european care sa stabileasca ce regim de impozitare vor avea veniturile obtinute pe durata detasarii. Domeniul este reglementat de legislatiile nationale si de o serie de acorduri fiscale bilaterale, dar acestea difera considerabil si nu acopera toate situatiile posibile.
Daca sunteti angajat, asigurati-va ca angajatorul va pune la dispozitie formularul A1.
Daca sunteti lucrator independent, contactati biroul de legatura pentru lucratori detasati din tara de origine pentru a afla ce organism va poate elibera acest document sau puteti apela la serviciile specializate ale unei companii cu experienta in materia detsarii/prestarii de servicii transfrontaliere.
Pentru a obtine Formularul A1, trebuie sa dovediti ca activitatile pe care doriti sa le desfasurati in strainatate sunt „similare” cu cele desfasurate in tara de origine.
Consiliem anual peste 50 de companii in probleme legate de detasarea transfrontaliera si obtinerea formularelor europene A1 (fostele E101). Contactati-ne la office@formulara1.ro.