Single Blog Title

This is a single blog caption
Formular A1- recunoasterea calificarilor

Recunoasterea calificarilor profesionale

Diplomele, calificarile si certificarile profesionale sunt documente in baza caroroa se atesta capacitatea de a desfasura anumite activitati, care presupun formare profesionala speciala.

Ca regula, cand o persoana urmeaza sa desfasoare activitatea pe teritoriul unui alt stat, se pune problema dovedirii abilitatii de a desfasura activitatea respectiva, prin raportare la normele specifice statului unde activitatea va fi prestata.

La nivelul Uniunii Europene, exista un sistem complex care permite ca diplomele si calificarile obtinute intr-un stat membru sa fie recunoscute de statul membru unde se desfasoara activitatea, facandu-se astfel dovada competentelor necesare prestarii unei activitati specifice.

Prin exceptie, in cazul detasarilor transfrontaliere sau al desfasurarii activitatii in strainatate pentru o perioada determinata de timp, recunoasterea calificarilor nu este obligatorie.

Exista, totusi, o serie de tari unde este necesara transmiterea in avans, (pe hartie sau in format electronic) a unei declaratii scrise, prin care cel care presteaza munca in strainatate sa declare ca indeplineste conditiile de calificare, inainte de a practica o profesie reglementata. Lista profesiilor reglementate poate fi consultata aici: http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof/index.cfm?fuseaction=regProf.index.

Daca profesia reglementata este una cu impact asupra sigurantei si sanatatii publice, este posibil ca autoritatile din tara de destinatie sa verifice calificarile, indiferent de durata pentru care se presteaza activitatea.